Wie ben ik?

Mijn naam is Jos Herygers. Ik ben meer dan twintig jaar intensief bezig met klassieke homeopathie en volgde hiervoor een degelijke opleiding, in Turnhout en daarna in Leuven aan het Centrum voor Klassieke homeopathie gedurende vier jaar.  Daarnaast volgde ik regelmatig bijscholingen in Antwerpen, Leuven en Nederland omdat een studie homeopathie nooit “af” is, en nieuwe ontwikkelingen en inzichten zich voortdurend aandienen. Bovendien vind ik  het erg belangrijk om bij te blijven! Ik ben eveneens al vele jaren actief lid van een vakwerkgroep met Belgische en Nederlandse collega’s die maandelijks samenkomen om aan casusbespreking te doen en vakkennis uit te wisselen.

Is een homeopaat een arts ?

Wereldwijd beoefenen zowel artsen als niet-artsen klassieke homeopathie. De criteria die bepalen of iemand een goed homeopaat is, hebben weinig of niets te maken met het feit of iemand een artsenopleiding gehad heeft of niet.  Uiteraard is het belangrijk om een basiskennis te bezitten van anatomie en pathologie om ziektegevallen die een medische ingreep vereisen te herkennen.  Een degelijk opgeleide homeopaat zal bij twijfel trouwens een patiënt nooit afraden om een diagnose te laten stellen, of zich te laten behandelen door een gekwalificeerd geneesheer. Niettemin is het voor een homeopaat veel belangrijker dat hij een grondige opleiding gevolgd  heeft – en zich voortdurend bijschoolt – met betrekking tot  Materia Medica (kennis van homeopatische middelen), miasmaleer, reactiepatronen, differentiatietechnieken en last but not least de kunst van een doorgedreven anamnese met respect en begrip voor de patiënt. Deze competenties zullen het verschil maken tussen een succesvolle homeopatische behandeling of een teleurstellende ervaring.

Wat maakt mijn aanpak specifiek?

Homeopathie is voor mij geen uit de hand gelopen “hobby”, of een job,  maar een roeping! Het is een echte passie om via menselijke interactie op een holistische wijze mensen te helen. De voldoening die je krijgt als je na intens speurwerk het meest passende middel voor iemand vindt, en de dankbaarheid van mensen die -soms na jaren -verlost worden van hun klachten, zijn een enorme stimulans om steeds weer opnieuw de uitdaging aan te gaan. Als homeopaat. krijg je ook zelf steeds meer inzicht in de onveranderlijke natuurwetten van ziekte en genezing en kijk je met steeds meer ontzag naar de enorme mogelijkheden die deze energetische geneeswijze te bieden heeft.